top of page

Usein kysytyt kysymykset

Kun alat harkita galgoa

Sopiiko galgo ensimmäiseksi koiraksi?        

 

 Galgo on rotuna hyvinkin sopiva ensimmäiseksi koiraksi, mutta koska galgoissa kuten kaikissa koirissa voi olla suuriakin yksilökohtaisia eroja ensimmäiseksi koiraksi valitaan sopivimmat yksilöt joilla esim. ei ole merkittäviä pelkotiloja

Sopiiko galgo ainoaksi koiraksi?

Galgot ovat koko elämänsä eläneet toisten koirien kanssa harvoja poikkeuksia lukuun ottamatta ja siksi eivät pääsääntöisesti viihdy ainoana koirana. Eroahdistustilanteita välttääksemme ja galgon elämänlaadun turvataksemme emme adoptoi galgoja ainoaksi koiraksi - harvoina poikkeuksina ne yksilöt joille yhteistyötarhamme toivoo kotia ainoana koirana. Mikäli kodissa ei ole koiraa on kahden galgon samanaikainen adoptio mahdollinen.          

                           

Sopiiko galgo muiden koirien kanssa?

 

Galgot tulevat useimmiten erinomaisesti toimeen toisten koirien kanssa. Ne ovat tottuneet elämään useamman koiran ryhmissä ja ovat perusluonteeltaan rauhallisia ja konflikteja välttäviä. Tästäkin toki löytyy myös poikkeuksia jolloin yhteistyötarhamme suosittelevat yksittäistä galgoa ainoaksi koiraksi. Pienten koirien kanssa vapaana pitoa on varottava sillä galgo saattaa tulkita juoksevan pikkukoiran saaliiksi.

Sopiiko galgo kissojen kanssa?

 

Osa galgoista sopii hyvin myös kissakotiin. Tarhoillamme on usein mahdollisuus tehdä kissatesti mutta täytyy muistaa että tarhaoloissa tehty testi ei koskaan sataprosenttisesti takaa käytöstä kotioloissa ja alussa on oltava hyvin varovainen kissan ja galgon yhteiselossa. Vapaana juokseva kissa saattaa myös laukaista saalisvietin joten esim pihapiirissä tämä täytyy huomioida.

 

Sopiiko galgo muiden lemmikkien kanssa?

 

Pienempien lemmikkien kuten kanien, marsujen jne kanssa on pidettävä huoli siitä että galgo ei pääse näihin käsiksi. On myös huomioitava että pienestä eläimestä voi galgon mielenkiinto häkinkin läpi tuntua stressaavalta joten suosittelemme että galgo ei ole samassa tilassa näiden eläinten kanssa.

Sopiiko galgo lasten kanssa?

 

Osa galgoista sopii myös lapsiperheeseen, arkaa galgoa ei lapsiperheeseen suositella. Kodinvaihdoksissa lapsiperheet ovat ylikorostuneet joten pyrimme selvittämään mahdollisimman tarkkaan onko perhe sitoutunut siihen että lapsille opetetaan miten koiran kanssa eletään ja tätä myös valvotaan. Milloinkaan emme suosittele että lapset ulkoiluttavat galgoa, galgon räjähtävä voima sen esim huomatessa jäniksen tai säikähtäessä on aikuisellekin usein haastava.

Sopiiko galgo kerrostaloon?

 

Galgot ovat useimmiten sisätiloissa hyvin hiljaisia ja rauhallisia koiria joten kerrostaloelämä sopii monelle galgolle. Tulee kuitenkin huomioida että arempi galgo ei sovi vilkkaaseen kaupunkiympäristöön ja että eroahdistusta voi ilmetä ja tällöin voi ulvomisen/haukkumisen vuoksi naapurisopu olla lujilla. Eroahdistusta ei koskaan voida ennakoida varmasti edes kotihoidossa olleella galgolla joten tämä riski tulee aina ottaa huomioon. Kerrostalossa elävän galgon (kuten toki muidenkin) liikunnantarve on huomioitava ja vapaana juokseminen turvallisella aidatulla alueella on galgon hyvinvoinnille tärkeää.

Adoption ikäraja?

 

Pääsääntöisesti edellytämme adoptoijalta yli 20 vuoden ikää, poikkeukset tästä harkitaan tarkoin.

Onko minun taloudellisesti mahdollista adoptoida galgo?

 

Kulukorvaus on murto-osa galgosta sen elämän aikana syntyvistä kuluista.  Jo ruokinta ja perushoito eläinlääkärissä rokotuksineen ja hammashoitoineen on vuositasolla nelinumeroisissa summissa ja mikäli galgo sairastuu tai loukkaantuu voivat kulut nousta suuriksi. Kannattaa harkita tarkkaan onko elämäntilanne sellainen että galgon hyvästä hoidosta voi kantaa vastuun jopa pitkälti yli vuosikymmenen ajan.

Kannattaako galgo ottaa kotihoidosta vai suoraan tarhalta ?

 

Suuri osa galgoista tulee suoraan tarhalta Espanjasta omaan kotiinsa mutta etenkin tarhalla syystä tai toisesta huonosti pärjääviä galgoja otetaan myös kotihoitoon joten kotihoidon kautta ei välttämättä helposti löydy helppoja ensimmäiseksi galgoksi sopivia terveitä galgoja. Kotihoidossa olevan galgon käytöksestä kotioloissa tiedetään enemmän mutta on muistettava että käytös voi muuttua radikaalistikin uudessa kodissa.

 

Missä voin tutustua galgoihin, voinko käydä katsomassa kotihoidossa olevaa galgoa ?

 

Esimerkiksi adoptoitujen galgojen ryhmässämme Uuden Elämän saaneet - Galgos del Fénix-galgot Facebookissa  voi kysellä mahdollisuutta käydä tutustumassa galgoihin, myös eri alueille on omia galgoryhmiä.  Kotihoidossa olevaan galgoon tutustuminen edellyttää pääsääntöisesti adoptioprosessin läpi käymistä ja hyväksyttyä hakemusta.

Näin netissä ihanan galgon, voinko adoptoida juuri sen?

 

Ensisijaisesti adoptioprosessimme toimii niin, että hyväksytyn hakemuksen jälkeen etsimme sopivia vaihtoehtoja adoptioperheen elämäntilanteen, kokemuksen ja toiveiden mukaan. Pyrimme myös priorisoimaan tarhojen toiveet mm. sen perusteella mitkä galgot ovat pisimpään etsineet kotia. Valitettavan usein käy niin että sama galgo saa runsaasti kyselyitä eri maista esim erikoisen ulkonäkönsä vuoksi ja toiset odottavat tarhalla vuosiakin. Haluamme antaa tilaisuuden etenkin näille ns. unohdetuille galgoille.

Kuka hoitaa galgoani jos matkustan/sairastun?

 

Galgo on todennäköisesti perheenjäsenesi vuosia ja tänä aikana tulee väistämättä eteen tilanteita jolloin galgolle tarvitaan hoitoapua. Etukäteen on tärkeää miettiä miten tällaisessa tilanteessa hoito järjestyy. 

Onko edessä elämänmuutoksia joihin galgo ei sovi?

 

Galgon elämän aikana saatat aloittaa parisuhteen, saada lapsia, menettää työsi, sairastua vakavasti, menettää puolisosi jne. Harkitse tarkkaan miten voit varautua etukäteen näihin tilanteisiin niin että galgosi hoito on turvattu ja jos tiedät että tulevaisuudessasi on muutoksia joihin galgo ei välttämättä sovi ei adoptio ole hyvä ratkaisu.

 

Adoptioprosessi

 

Miten adoptioprosessi toimii?

 

Ensimmäinen askel on täyttää adoptiohakemus. Kannattaa myös lukea läpi Tietoa adoptiosta -osio sekä liittyä  Facebookissa adoptoitujen galgojemme ryhmään Uuden Elämän Saaneet - Galgos del Fénix - galgot, täällä voit seurata galgojemme elämää ja kysyä tarvittaessa lisää adoptoijiltamme. Hakemuksen saatuamme käymme sen läpi ja jollemme havaitse estettä adoptiolle otamme yhteyttä sopiaksemme haastattelun aktiivimme kanssa. Hakemuksen täytössä ja haastattelussa kannattaa olla 100% rehellinen, näin säästytään monilta ongelmilta jatkossa. Haastattelun jälkeen käymme vielä uudelleen kokonaisuuden läpi ja mikäli hakemus hyväksytään alamme yhdessä etsiä sopivaa galgoa perheeseenne.

Mistä galgot tulevat?

 

Tällä hetkellä yhteistyötarhojamme ovat Baasgalgo, Scooby, Galgos del Sur, Fundacion Benjamin Mehnert, Galgo Rescue Almeria ja Galgos del Sol. Yksittäisiä galgoja tulee ajoittain muualtakin. 

Kauanko kestää ennen kuin galgo tulee kotiin? 

 

 Tämä riippuu useammasta tekijästä (galgon tarvitsemat valmistelut, lentojen saatavuus). Keskimäärin odotusaika galgon valinnasta kotiin tuloon on 1-2 kuukautta.  Kotihoidosta galgon saa nopeammin, hyväksytyn hakemuksen myötä. 

Miten galgo tulee Suomeen?

 

Tällä hetkellä kaikki galgot tulevat lentäen Malagasta tai Alicantesta Helsinki-Vantaan lentoasemalle. Koronan aikaan jouduimme tekemään maakuljetuksia poikkeuksellisesti. 

 

Voiko olla että hakemukseni hylätään?

 

Arviolta 10-20% hakemuksista joudutaan hylkäämään erilaisista syistä johtuen. Mikäli jo hyväksytyn hakemuksenkin osalta tietoomme tulee seikkoja mitä adoptoija ei ole kertonut voimme myös hylätä jo hyväksytyn hakemuksen. Pidätämme oikeuden olla kertomatta hylkäyksen syitä. Tavoitteemme on ensisijaisesti taata galgoille parhaat mahdolliset loppuelämän kodit ja moni tekijä voi vaikuttaa hakemuksen hylkäämiseen. 

Mitä kuluja adoptiosta on?

 

Kulukorvaus on 28.1.2024 alkaen 700 euroa (+vapaaehtoinen lahjoitus 50 euroa). Tämä kattaa galgon hoidon Espanjassa, sterilaation/kastraation, rokotukset, tautitestit Espanjassa, tarvittavat asiakirjat, lennon Suomeen, kuljetusboksien säilytyksen ja kuljetuksen takaisin Espanjaan ja mahdollisia muita kuluja. Mahdollisella ylijäävällä osuudella rahoitetaan kotihoitolaisten eläinlääkärikuluja ja toimintaamme galgojen hyväksi.

 

Saanko itse valita galgoni?

 

Ensisijaisesti adoptioprosessimme toimii niin että hyväksytyn hakemuksen jälkeen etsimme sopivia vaihtoehtoja adoptioperheen elämäntilanteen, kokemuksen ja toiveiden mukaan. Pyrimme myös priorisoimaan tarhojen toiveet mm sen perusteella mitkä galgot ovat pisimpään etsineet kotia. Valitettavan usein käy niin että sama galgo saa runsaasti kyselyitä eri maista ja toiset odottavat tarhalla vuosiakin. Haluamme anta tilaisuuden etenkin näille ns. unohdetuille galgoille.

Voinko adoptoida galgon pennun?

 

Ehdoton valtaosa kotia tarvitseista galgoista on aikuisia ja pennut adoptoidaan yleensä hyvin nopeasti paikallisesti. Tästä syystä priorisoimme kotien saamisen aikuisille galgoille ja otamme pentuja adoptioon ainoastaan yhteistyötarhan näin erityisesti toivoessa. Kannattaa myös muistaa että Suomeen saapuessaan galgo on vähintään puolivuotias joten pikkupentua ei ole mahdollista adoptoida.

Voinko adoptoida muun rotuisen koiran kauttanne?

 

Adoptoimme ainoastaan galgoja. Muun rotuisia koiria Espanjasta löytyy runsaasti muilta yhdistyksiltä.

Saanko galgon koeajalle?

 

Emme anna galgoa koeajalle. 

Saanko galgoista tarkkoja kokotietoja?

 

Osa tarhoistamme antaa summittaiset paino- ja korkeustiedot, tätä tarkempia tietoja ei valitettavasti ole saatavilla.

Saanko etukäteen tietoa onko galgolla eroahdistusta?

 

Koska valtaosa galgoista tulee tarhaolosuhteista eroahdistustaipumusta on mahdoton ennustaa. Osasta galgoja huomataan jo tarhalla että ovat taipuvaisia kiintymään kovasti ihmiseen, näiden osalta riski saattaa olla suurempi.  Kotihoidossa olevasta galgosta voidaan päätellä enemmän mutta tämäkään ei ole tae siitä miten galgo omassa kodissaan tulee käyttäytymään. Ehdottomalla valtaosalla galgoista ongelmia ei koirakaverin kanssa ole ja suurin osa eroahdistustapauksista on hoidettavissa muutamassa viikossa koulutuksella ja mahdollisesti lääkityksellä. Adoptioperheen tulee kuitenkin olla varautunut eroahdistuksen mahdollisuuteen ja valmis panostamaan sen hoitoon. 

Saanko varmasti sisäsiistin galgon?

 

Valtaosa galgoista oppii sisäsiistiksi muutamassa viikossa ja iso osa on sitä jo saapuessaan. Tästä on kuitenkin poikkeuksia ja jotkut harvat galgot eivät opi täysin sisäsiisteiksi koskaan. Täytyy myös muistaa että eläimen sairastuessa/ikääntyessä sisäsiisteys usein häiriintyy joten jos täydellinen sisäsiisteys on edellytys ei koiran hankinta lemmikiksi ole välttämättä oikea valinta. 

Tuotteko galgon minulle kotiin ?

 

 Galgo on noudettava itse Helsinki-Vantaan lentokentältä tai kotihoitopaikasta. 

Mitä pitää olla mukana galgoa hakiessa, mitä huomioitava?

 

Galgoa noudettaessa tulee ehdottomasti olla mukana panta ja valjaat sekä kaksi hihnaa. Turvavaljaat (mm Designdog valmistaa hyväksi havaittuja) tai valjaisiin kiinnitettävä lisäosa ovat ehdottoman suositeltavat. Mukaan kannattaa ottaa kakkapusseja ja paperia vahinkoja varten sekä pikkunameja (esim kanaa tai nakkeja pikkupaloina) ja vettä matkaa varten. Talviaikaan on takki tarpeen.  Galgoa noudettaessa tulee myös olla mukana luovutussopimus kahtena kappaleena täytettynä ellei tätä toimitettu muulla tavoin.

Voinko hakea galgon yksin?

 

Turvallisuussyistä suosittelemme ehdottomasti että mukana on toinen henkilö.  Auton ovia avatessa tulee ehdottomasti varmistaa että galgo on kytkettynä tai toinen pitämässä hihnoista kiinni, tämä on riskialtis tilanne karkaamiselle. 

 

Voinko hakea galgon julkisilla?

 

Galgo on tehnyt Suomeen tultuaan jo pitkän matkan ja on väsynyt ja stressaantunut. Suosittelemme omalla autolla noutamista. Julkisilla noutoon sisältyy riskejä eikä se ole juuri saapuneelle galgolle helppo tapa matkustaa. Arkojen galgojen kanssa etenkään emme suosittele julkisilla matkustamista ennen kuin galgo on hyvin kotiutunut. 

Mitä papereita galgolla on?

 

Galgolla on mukanaan EU-passi ja traces-todistus joka jää yhdistykselle, kopion tästä saa tarvittaessa. Osalla on mukana myös verinäytetuloksia ja muuta tietoa. 

 

Ensimmäiset päivät ja viikot

 

Mitä kotona pitää olla valmiina?

 

Galgolle tulee olla valmiina valjaat (turvavaljaat), panta ja kaksi hihnaa. Rauhallinen nukkumapaikka mihin galgo pääsee tarvittaessa omaan rauhaansa on tärkeä stressin laskun ja levon kannalta. 

Miten galgo tutustutetaan muihin lemmikkeihin?

 

Toisten koirien kanssa ensitapaaminen hyvä tehdä ulkona tekemällä yhdessä pikku lenkki. Kissoihin tutustuttaminen valvotusti galgo kytkettynä.

Voinko vaihtaa galgon nimen, osaako se nimensä?

 

Galgon nimen saa vaihtaa haluamakseen, yleensä galgot eivät tunne nimeään.

Osaako galgo matkustaa autossa?

 

Lähes kaikki galgot matkustavat rauhallisesti autossa.

Osaako galgo kulkea hihnassa?

 

Useimmat galgot kulkevat hyvin hihnassa. Pieni osa saattaa vetää tai galgolla voi olla ns remmiräyhäämistä joka vaatii koulutusta. Nopeat liikkeet galgon säikähtäessä tai nähdessä saaliin ovat yleisiä ja on pidettävä huoli että hihnat eivät lipeä kädestä (esim Designdog valmistaa rannelenkkejä joka poistaa tämän riskin).

 

Milloin voin viedä galgon koirapuistoon?

 

Kannattaa antaa galgon ensin kotiutua muutaman viikon ja aluksi testata pitkän liinan avulla galgon käytöstä vapaana puistossa ollessaan. Koirapuiston aidan tulisi olla mielellään vähintään 180 cm, osa galgoista saattaa hypätä hyvinkin korkean aidan yli.  

Milloin voin viedä galgon kaupungille, julkisiin liikennevälineisiin, kyläilemään?

 

Juuri saapunut galgo on kokenut valtavia muutoksia ja on stressaantunut vaikkei siltä vaikuttaisikaan. Ensimmäiset viikot on hyvä ottaa rauhallisesti ja tutustua vain kodin lähiympäristöön. Vähitellen voi alkaa totuttaa galgoa uusiin kokemuksiin mutta etenkin alussa samalla tavalla toistuvat rutiinit ovat suositeltavia.

Milloin voin kutsua ystäviä katsomaan galgoa?

 Juuri saapunut galgo on kokenut valtavia muutoksia ja on stressaantunut vaikkei siltä vaikuttaisikaan. Ensimmäisinä päivinä ja viikkoina on hyvä totuttaa galgo ensin omaan perheeseen ja vasta kotiutumisen edettyä on aika tavata uusia ihmisiä. 

Milloin voin alkaa leikata kynsiä, pestä galgon, pestä hampaita?

 

Juuri kotiin tulleen galgon kannattaa antaa rauhassa kotiutua ennen kuin aloitetaan hoitotoimenpiteiden opettelu. Toki kovin likaisen galgon voi kotiin tultua pestä mutta muuten kannattaa hieman odottaa stressitasojen laskua.

Miten voin helpottaa galgon stressiä?

 

Rauhallinen ympäristö, rutiinit ja lepo auttavat ajan kanssa. Tukena voi käyttää Adaptil-haihdutinta ja -pantaa tai rauhoittavia lisäravinteita kuten Zylkene. Thundershirt-painepaita voi myös auttaa.

Milloin galgo on sisäsiisti?            

Valtaosa galgoista oppii sisäsiistiksi muutamassa viikossa ja iso osa on sitä jo saapuessaan. Tästä on kuitenkin poikkeuksia ja jotkut harvat galgot eivät opi täysin sisäsiisteiksi koskaan. 

Galgo murisee/näyttää hampaita/puree kun vartioi ruokaa/herkkuja/makuupaikkaa?

 

Ns. resurssiaggressiivisuus on tavallista galgoilla jotka ovat koko elämänsä joutuneet taistelemaan ruoasta tai makuupaikoista. Käytös rauhoittuu yleensä merkittävästi jo muutamassa viikossa, tärkeää on kunnioittaa galgon omaa tilaa ja huolehtia että se saa syödä ja levätä rauhassa.

Pitääkö galgo viedä eläinlääkärin tarkastukseen?

 

Kaikille galgoille on tehty lähtötarkastus ennen Suomeen tuloa, tässä on tarkistetty yleistila ja matkustuskelpoisuus. Suosittelemme terveystarkastusta galgolle parin kuukauden sisään kotiin tulosta.

Saako galgolle vakuutuksen?

 

Useat vakuutusyhtiöt myöntävät rescue-koirille vakuutuksen, tarjouksia kannattaa kysyä useammasta vakuutusyhtiöstä. Yleensä tarvitaan eläinlääkärin todistus terveydentilasta.

 

Elämää galgon kanssa

 

Onko galgolla pelkoja?

 

Galgojen luonteissa on paljon eroja. Osa on hyvinkin pelottomia ja rohkeita ja osalla on voimakkaitakin pelkotiloja historiastaan johtuen. Pyrimme aina löytämään adoptioperheen toiveisiin ja kokemukseen sopivan galgon. 

Miten paljon liikuntaa galgo tarvitsee?

 

Galgot eivät vaadi poikkeavan paljon liikuntaa. Kaikille galgoille on tosin tärkeää päästä säännöllisesti juoksemaan vapaana koirapuistossa tai muulla turvallisella alueella. Muuten galgolle riittää samanlainen liikunta ja lenkkeily kuten muillekin koirille.

Mitä ruokaa annan galgolle?

 

Galgojen ruokavalio tarhalla on usein heikohko ja ensimmäisinä viikkoina voi esiintyä vatsavaivoja. Suosittelemme kaikille alkuun herkkävatsaisen koiran valmisruokaa. 

 

Galgon turvallisuus

 

Millaisia varusteita tarvitsen?

 

Perusvarusteet ovat ns martingale-panta, turvavaljaat ja kaksi hihnaa. Suosittelemme myös paikanninta etenkin ensimmäisinä viikkoina kun galgo on karkuherkin. Turvallisinta on käyttää yhdistelmää GPS-paikannin ja bluetooth-seurantalaite. GPS-paikannin kuten esim Tractive paikallistaa koiran varmemmin mutta akun kesto on rajallinen ja laite vaatii jatkuvan tilauksen. Lisäturvaksi GPS-paikantimen rajallisen akunkeston vuoksi suosittelemme myös bluetooth-seurantalaitetta kuten Apple AirTag tai Samsung SmartTag jossa toimivuus on pitkä mutta vaatii lähistöllä olevia signaalin löytäviä laitteita joten harvaan asutulla alueella paikannus epävarmaa. Näiden yhdistelmä varmistaa parhaiten karkulaisen paikantamisen. 

Voiko galgoa pitää vapaana?

 

Galgot ovat erityisen karkuherkkiä koiria saalisviettinsä ja säikähtämisalttiutensa vuoksi. Karkuun

päässyt galgo on myös huomattavan vaikea kiinni saatava koska ihminen ei yleensä edusta galgolle turvaa. Tämän vuoksi suosittelemme ehdottomasti että galgoa ei pidettäisi vapaana aitaamattomalla alueella. 

Voiko galgoa pitää vapaana omalla pihalla?

 

Galgoa voi pitää aidatulla pihalla vapaana edellyttäen että aita on tarpeeksi korkea. Yleinen minimisuosituksemme on 180 cm mutta  mikäli galgo on osoittautunut sellaiseksi joka ei pyri aitojen yli matalampi voi tulla kyseeseen. 

Voiko galgon viedä koirapuistoon ja mitä koirapuistolta edellytetään?

 

Galgon tulee päästä säännöllisesti juoksemaan vapaana ja koirapuisto on tähän useimmiten oikea valinta. Aitojen tulee olla riittävän korkeat (suositus vähintään 180 cm) etenkin kunnes ollaan varmoja että galgo ei ole herkkä hyppäämään aitojen yli. Alussa suosittelemme pitkän liinan käyttöä turvallisuuden varmistamiseksi.

 

Galgon terveys

 

Miten galgo on tutkittu?

 

Espanjassa kaikille galgoille on tehty ennen lähtöä perusterveystarkastus ja galgoilta on testattu ns trooppisia tartuntatauteja. Tapauskohtaisesti on voitu tehdä laajemminkin tutkimuksia mutta täydellistä terveydentilaa ei voida koskaan taata.

Voiko galgolla olla tarttuvia tauteja?

 

Espanjassa yleisimmin esiintyviä tarttuvia tauteja ovat sydänmato, leishmania, ehrlichia, anaplasma, borrelia, babesia, riketsia. Alueellisesti tarhamme testaavat näistä hieman eri yhdistelmiä paikallisen lääkärin arvion mukaan. Osa taudeista voi tulla esiin vasta Suomeen tultua. Pääsääntöisesti taudit ovat hoidettavissa eikä konkreettista tartuntariskiä Suomen oloissa ole. 

Voiko galgolla olla terveysongelmia?

 

Tarttuvien tautien lisäksi yleisimpiä terveysongelmia ovat vanhat vammat ja hammassairaudet. 

Voiko galgolla olla vanhoja vammoja?

 

Galgoilla metsästäminen/kilpailutus altistaa galgot vammautumiselle eikä näitä yleensä galguerojen toimesta ole asianmukaisesti hoidettu. Tiedossa olevat vammat ilmoitetaan galgon esitiedoissa mutta suositeltavaa on teettää etenkin oireilevalle galgolle kipututkimus ja mahdollisesti röntgenkuvaus/lämpökameratutkimus kipujen pois sulkemiseksi.

Uskallanko adoptoida galgon jolla on todettu leishmania?

 

Leishmania on Välimeren alueella yleinen tartuntatauti. Arviolta 10-15% galgoistamme todetaan leishmania Espanjassa tai vasta myöhemmin. Näistä valtaosa, arviolta 80-90%, ei koskaan sairastu kliinisesti. Sairastuneistakin suurin osa on hoidettavissa, hyvin pienelle osalle tartunnan saaneista sairaus on kohtalokas.  Galgos del Fénix Ry:n perustaja eläinlääkäri Tanja Hakkarainen on hyvin perehtynyt leishmanian hoitoon. Leishmaniaa kantavien galgojen kodinsaantimahdollisuudet ovat aina heikommat ja pyrimme saamaan näillekin galgoille vastuulliset kodit. 

Millaisia oireita leishmaniasta voi olla ?

 

Leishmanian oireet ovat hyvin vaihtelevat mutta tyypillisimmät ensioireet ovat iho-oireet, ontuma, laihtuminen, vaihteleva ruokahalu, apeus. 

 

Paljonko leishmanian hoito maksaa?

 

Hoitokustannukset vaihtelevat erittäin paljon sen mukaan aktivoituuko sairaus. Tyypillisin potilas tarvitsee kontrollin 1-2 kertaa vuodessa, hoito lääkityksineen karkeasti arvioiden 500-700 euroa vuositasolla.  Jos sairaus aktivoituu vakavasti voivat hoitokustannukset nousta moninkertaisesti. Nämä ovat onneksi pieni vähemmistö tartunnoista.

Voiko leishmania tarttua minuun/toiseen koiraan?

 

Suomen oloissa tartunnan riski on teoreettinen. Mahdollisia tartuntareittejä ovat astuminen, emolta pennuille tai laaja verikontakti (verensiirto). Suoraan koirasta ihmiseen ei ole tartuntoja todettu. Ihmisellä tartuntariski on suurin tartunta-alueella matkustettaessa.

 

Milloin ja mitä tautitestejä galgosta pitää ottaa?

 

Suosittelemme kaikille 6-7 kk Suomeen saapumisesta leishmanian (vasta-ainekoe ELISA/IFAT) ja sydänmadon (SNAP4 tai antigeenitesti) uusintatestausta. Toivomme myös Dirofilaria repens-loisen testaamista (mikrofilaria PCR) kartoittaaksemme sen esiintymistä galgoissamme. Mikäli galgolla on poikkeavaa oireilua tai muutoksia verenkuvassa voi olla aiheellista testata myös muita tauteja.

Mitä teen jos jokin tautitesteistä onkin positiivinen?

 

Mikäli oma eläinlääkärinne ei ole kokenut trooppisten tautien hoidossa suosittelemme ehdottomasti konsultaatiota ELL Tanja Hakkaraisella (eläinlääkäriasema Käpälämäki). Etenkin mikäli suositellaan eutanasiaa ilman kattavaa tilanteen kartoitusta otattehan välittömästi yhteyttä meihin. Tietoisuus trooppisista taudeista on Suomessa vielä heikko ja valitettavasti aiheeton eutanasiasuositus on mahdollinen.

Uskallanko adoptoida galgon jolla on todettu sydänmato?

 

Sydänmatotartunta hoidetaan Espanjassa ennen Suomeen tuloa eikä tartunnasta jää pysyvää haittaa harvoja yksittäistapauksia lukuun ottamatta. Nämä tapaukset osataan varsin hyvin ennakoida hoidon yhteydessä. 

Uskallanko adoptoida galgon jolla todettu anaplasma, ehrlichia, borrelia, babesia?

 

Valtaosa näistä tartunnoista on oireettomia eivätkä vaadi hoitoa. Hyvin pieni osa aiheuttaa kliinistä sairautta mikä on useimmiten hoidettavissa lääkekuurilla. 

Voiko galgolla olla multiresistenttejä bakteereja?

 

Viimeisimmän tiedon mukaan ns multiresistentit bakteerit ovat jo yleistyneet kotimaisissa koirissa niin paljon että eroa rescuekoiriin ei ole. Seuloimme galgoiltamme multiresistenttejä bakteereja aiempina vuosina ja esiintyvyys oli vähäistä (lähinnä MRSP, alle 3% galgoista). Näitä ei voi siis pitää merkittävänä ongelmana galgoissa. Suosittelemme tutustumaan sivuumme multiresistenteistä bakteereista.

 

Voiko galgolla olla ulko/sisäloisia ?

 

Kaikki galgot ovat saaneet loishäädön ennen Suomeen tuloa. Hyvin harvoissa tapauksissa on Suomessa vielä todettu sisäloisia (matoja) jotka on hoidettu madotuksella. Madotussuositus löytyy sivultamme Tietoa adoptiosta - osiossa.

Miten löydän rescue-myönteisen eläinlääkärin?

 

Osa suomalaisista eläinlääkäreistä suhtautuu yhä negatiivisesti rescuekoiriin ja tämä voi pahimmillaan johtaa jopa vääriin hoitopäätöksiin. Esim Facebookin Rescue-ystävälliset eläinlääkärit - ryhmässä voi kysellä alueeltaan sopivaa eläinlääkäriä. 

 

Saako galgolle vakuutuksen

 

Osa vakuutusyhtiöistä myöntää vakuutuksen myös rescuekoiralle.

Jos galgolla todetaan jokin sairaus maksaako yhdistys hoidon?

 

Galgon terveydentilasta pyritään kertomaan kaikki tiedossa oleva mutta rescuekoiran kanssa on varauduttava siihen että tarhalla ei kaikkia terveyteen vaikuttavia asioita ole havaittu. Adoptioijan tulee tiedostaa tämä ja varautua huolehtimaan itse mahdollisen hoidon kustannuksista.

 

 

Ongelmatilanteet

 

Millaisia ongelmia voi tulla?

 

Useimmat galgot sopeutuvat helposti kotikoiriksi. Osalla voi etenkin alussa olla eroahdistusta, resurssiaggressiivisuutta ja pelkotiloja. Useimmilla ongelmat helpottavat ensimmäisten viikkojen aikana.

Voiko galgolla olla eroahdistusta ?

 

Galgot ovat tottuneet elämään laumoissq joten eroahdistus on tyypillisin käytökseen liittyvä haaste. Tämän vuoksi galgoa ei pääsääntöisesti suositella ainoaksi koiraksi.

Voiko galgo olla aggressiivinen?

 

Galgot ovat yleisesti ottaen hyvin vähän aggressioon taipuvaisia. Resursseihin (ruoka, makuupaikka) liittyvää murinaa ja näykkimistä voi etenkin alussa esiintyä. Nämä vähenevät yleensä nopeasti turvallisuudentunteen lisääntyessä. 

Mitä jos galgo ei tule toimeen muiden lemmikkien kanssa?

 

Galgot tulevat lähes aina hyvin toimeen toisten koirien kanssa. Kissojen kanssa osa galgoista voi myös elää ongelmitta. Ylitsepääsemättömät ongelmat ovat harvinaisia, ääritapauksissa harkitaan kodinvaihtoa jos galgon tai muiden lemmikkien turvallisuus tai elämönlaatu vaarantuu. 

Voiko galgo purra?

 

Galgo kuten mikä tahansa koira voi purra pelätessään, puolustautuessaan tai resursseja puolustaessaan. Hyvin pieni osa galgoista käyttää hampaita haastavissa tilanteissa, tyypillisempää on pakoon pyrkiminen tai jähmettyminen. Galgon purema on harvoin näykkäisyä pahempi.  Juostessaan galgo saattaa innostuessaan puraista toista koiraa, tämän vuoksi kennelkopan käyttö on suositeltavaa esim puistoillessa.

Mistä saan apua?

 

Ongelmatilanteissa tulee ensisijaisesti ottaa yhteyttä Galgos del Fénixiin tai adoptioprosessia hoitaneeseen yhteyshenkilöön. Käytösneuvontaa antavat koulutetut henkilöt, luotettavat löytyvät osoitteessa https://www.elaintenkouluttajat.com/

Mitä tehdä jos galgoni karkaa?

 

Jos galgo pääsee karkaamaan kaikista varotoimista huolimatta tulee tästä viipymättä ilmoittaa Galgos del Fenixin yhteyshenkilölle ja ottaa yhteys Etsijäkoiraliittoon ohjeiden saamiseksi https://www.etsijakoiraliitto.fi/

Mitä jos joudun luopumaan galgostani ?

 

Pyrimme aina etsimään galgoillemme loppuelämän kodin ja kodinvaihto on viimeinen vaihtoehto mihin turvaudutaan jos esim elämäntilanteen muutos aiheuttaa merkittäviä vaikeuksia galgon hyvän hoidon takaamiseen. Uusi koti etsitään Galgos del Fenixin kautta ellei toisin nimenomaisesti sovita. Uutta kotia ei saa alkaa oma-aloitteisesti luvatta etsimään. 

Saanko etsiä uuden kodin galgolleni ?

 

Uusi koti etsitään Galgos del Fenixin kautta ellei toisin nimenomaisesti sovita. Uutta kotia ei saa alkaa oma-aloitteisesti luvatta etsimään. 

Saanko lopettaa sairastuneen galgoni jos eläinlääkäri tätä suosittelee?

 

Valitettavasti tietoomme on toimintamme aikana tullut tapauksia joissa lopetussuositus ei ole ollut tarpeellinen ja galgon edun mukainen esim tilanteissa joissa eläinlääkäri ei ole ollut perehtynyt galgoilla esiintyviin sairauksiin. Myös asenteissa rescuekoiria kohtaan on yksittäistapauksissa ollut ongelmia. Galgojen turvallisuuden takaamiseksi edellytämme siis yhteydenottoa Galgos del Fenixiin ennen lopetuspäätöksen tekemistä, poikkeuksena akuutit hätätapaukset joissa eläinsuojelullisista syistä lopetuspäätös on tehtävä nopeasti eikä yhdistykseen tai yhteyshenkilöön saada yhteyttä. Tässä tapauksessa on eläinlääkärin lausunto tilanteesta toimitettava mahdollisimman pian Galgos del Fenixille.

bottom of page